Sfințirea Cabinetului de Religie de la Colegiul I.C. Brătianu din Pitești

13maisfintirecabinetbratianu21

În Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului s-au desfășurat astăzi cercurile profesorilor de religie din semestrul al doilea al anului școlar 2017-2018. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic a fost prezent la Colegiul Național ,,Ion C. Brătianu” din municipiul Pitești.

În prezența domnului Dumitru Tudosoiu, inspector general al ISJ Argeș, a profesorilor de religie și elevilor de la această prestigiosă școală piteșteană, Ierarhul Argeșean a oficiat slujba de sfințire a noului cabinet de religie amenajat în interiorul colegiului.

Chiriarhul Eparhiei a rămas impresionat de măreția și frumusețea acestei instituții de învățământ din municipiul Pitești care a luat ființă în urmă cu 152 de ani.

Colegiul Național Ion C. Brătianu a intrat în ultimii ani într-un amplu proces de restaurare, lucrare realizată prin implicarea Inspectoratului Județean Argeș și a conducerii acestei unități de învățământ. Pentru a răsplăti eforturile depuse, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului a oferit domnului inspector Dumitru Tudosoiu distincția eparhială ,, Sf. Neagoe Basarab”, iar doamnei Alina Manea, directorul Colegiului, distincția eparhială ,, Sf. Mc. Filoteia”.

După sfințirea cabinetului dereligie, cei prezenți au fost invitați în amfiteatrul școlii unde au avut posibilitatea să urmărească un program muzical realizat de corul Colegiului Național ,,Ion C. Brătianu” dirijat de Maria Cosmescu, profesor de muzică în cadrul acestui liceu.

Profesorii prezenți la acest eveniment împreună cu membrii corului au primit în dar cartea ,, Doamne și Stăpânul vieții mele” scrisă de Ierahul Argeșean. Mai mult, Chiriarhul Eparhiei a oferit bibliotecii liceului toate cărțile scrise în ultimii ani.

Colegiul Naţional „Ion C. Brătianu ”, prestigioasă instituţie de învăţământ din judeţul Argeş, a luat fiinţă la 6 septembrie 1866, când în Piteşti se deschideau cursurile „celei dintâi clase gimnaziale”, cuprinzând 12 elevi şi un singur profesor, Nicolae Micescu, proaspăt absolvent al Facultăţii de Ştiinţe din Bucureşti. Până în 1903, şcoala a dat 146 de absolvenţi, iar începând cu anul şcolar 1901-1902, se face trecerea la liceul de opt clase. Din 26 ianuarie 1898 a purtat numele marelui om politic argeșean Ion C. Brătianu cu excepția perioadei 1957-1989 cînd regimul comunist a hotărât ca acest colegiu să se numească Nicolae Bălcescu.

Colegiul dispune de un valoros corp profesoral şi de elevi bine pregătiţi din rândul cărora s-au afirmat de-a lungul timpului numeroşi olimpici naţionali şi internaţionali.

Frumuseţea clădirii, a cărei faţadă este decorată cu un frumos mozaic de plăcuţe de aur, a atras admiraţia multor personalităţi, între care şi marele istoric Nicolade Iorga.

13maisfintirecabinetbratianu21

13maisfintirecabinetbratianu21 13maisfintirecabinetbratianu21 13maisfintirecabinetbratianu21 13maisfintirecabinetbratianu21 13maisfintirecabinetbratianu21 13maisfintirecabinetbratianu21 13maisfintirecabinetbratianu21 13maisfintirecabinetbratianu21 13maisfintirecabinetbratianu21 13maisfintirecabinetbratianu21 13maisfintirecabinetbratianu21 13maisfintirecabinetbratianu21 13maisfintirecabinetbratianu21 13maisfintirecabinetbratianu21 13maisfintirecabinetbratianu21 13maisfintirecabinetbratianu21 13maisfintirecabinetbratianu21 13maisfintirecabinetbratianu21 13maisfintirecabinetbratianu21 13maisfintirecabinetbratianu21

...: Home Știri și evenimente Sfințirea Cabinetului de Religie de la Colegiul I.C. Brătianu din Pitești