Comemorarea lui SPIRU C. HARET la Colegiul Național Vlaicu Vodă din Curtea de Argeș

16februariecatehezavlaicuvoda5

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul - Biroul de Cateheză a comemorat pe Spiru Haret la Colegiul Național Vlaicu Vodă din municipiul Curtea de Argeș.

Elevii clasei a XI-a, coordonați de domnul profesor Dumitru Stoicescu, au vizionat o prezentare lecturată de eleva Maria Codeci, cu date despre biografia, studiile, lucrările celui mai mare reformator al școlii românești din secolul al XIX-lea, Spiru Haret.

Născut la Iași, a învățat la Dorohoi, apoi, în septembrie 1862 a intrat ca bursier la Colegiul Sfântul Sava din București. Din 1878 până în 1910 el a predat mecanica rațională, trigonometria, geometria analitică, geometria elementară plană și în spațiu și geometria descriptivă la Universitatea din București și Școala de Ofițeri de Artilerie și Geniu.

Din 1879 se face cunoscut drept "om al școlii", urmând o viață de inspector și de om politic, lucrând în favoarea școlii și a educației.

În 1910 publică Mecanica socială, la Paris și București, utilizând pentru prima oară, matematica în explicarea și înțelegerea fenomenelor sociale.

Spiru C. Haret a fost un matematician, astronom și pedagog român de origine armenească, renumit pentru organizarea învățământului modern românesc din funcția de ministru al educației, pe care a deținut-o de trei ori. A fost membru titular al Academiei Române.

La activitate au participat Părintele Dan-Florin Obrocea, Consilier Învățământ și Activități cu Tineretul care a adus binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului și a vorbit celor prezenți despre rolul educației religioase în viața tinerilor, mulțumind pentru activitatea deosebită și Părintele Vasile Ilina, Coordonatorul Biroului de Cateheză în Protoieria Curtea de Argeș.

Cadrele didactice au primit calendare ortodoxe.

16februariecatehezavlaicuvoda5

16februariecatehezavlaicuvoda5 16februariecatehezavlaicuvoda5 16februariecatehezavlaicuvoda5 16februariecatehezavlaicuvoda5

...: Home Știri și evenimente Comemorarea lui SPIRU C. HARET la Colegiul Național Vlaicu Vodă din Curtea de Argeș