Cultura e o povară?

1iulieips31

Atunci când cultura ni se pare o povară, sau, din păcate devine o povară incomodă, avem de a face cu intronizarea unui barbarism feroce. Pentru a ne bucura de o cultură viguroasă, trebuie să începem din primăvara tinereții. Adică să ne învățăm să zburăm cu propriile aripi ale culturii, ale cărturăriei zilnice, ca spălatul și respirația noastră dătătoare de viață.

Cultura crește în inima unei națiuni atât cât o semănăm și o cultivăm cu grijă, fiecare personal. Nu ne trezim peste noapte cu acest tezaur.

Puterile vitale ale Neamului Românesc s-au dovedit în tot decursul istoriei, ocupând un loc de frunte în rezistența prin cultură. Apoi, Tradiția sau „obiceaiurile”, cum spun ardelenii, erau și au rămas mai vechi și trainice ca orice izvodire de cultură. Înaintea Culturii au fost Tradițiile Strămoșești.

Așa am zice acum, că publicul a devenit tot timpul sursa de cultură. Fiecare ins a fost și este un izvor de cultură. Ce vom mai fi, de acum înainte?

Virtutea, tăria unei culturi este de a lega pe românașul nostru de mediul unde s-a născut și de a crea vatra izvorâtoare de virtuți și Tradiție.

Când am văzut pe românii noștri la Londra, cum au adus cu ei tot inventarul folcloric și tradițiile românești și creștinești ortodoxe, am rămas uimit. Apoi, fără să știe ei, când trebăluiau, stând și scriind într-un colț englezesc, i-am auzit cum puneau țara la cale. Cum duc peste tot românii noștri dragi, Tradiția, Credința și „obiceaiurile” străbune!

Așadar, creatori de Cultură, Tradiție și purtători de Hristos pe meridianele lumii!

O cultură adevărată păstrează iubirea intactă și la frecvența cea mai înaltă. Iar cultura noastră nu trebuie să fie o enciclopedie de cunoștințe – nu vă speriați, cum m-am speriat eu și nu mi-am revenit nici acum – ci o sumă de cunoștințe organizate în sistem, adică să știm cam pe unde ne aflăm pe lumea aceasta.

Adică, știi muzică? Apoi, cântă până la ceruri! Știi astronomie? Învață și pe alții și nu mai zbura pe sus, fără aripi! Știi un meșteșug oarecare? Apoi excelează în acel meșteșug. Și tot așa! Numai să nu uităm: să facem lucrul nostru desăvârșit, adică îndemnul biblic al Sfântului Apostol Pavel: „Slujba ta, fă-o deplin.”

Cultura este o povară, dar ne izbăvim! La lucru zilnic!

Calinic Argeșeanul

...: Home Știri și evenimente Cultura e o povară?