Slujbă Arhierească de ziua Sfântuliței de la Argeș

7decembrieslujbacatedrala1

Ziua de 7 decembrie are o importanță deosebită pentru credincioșii argeșeni și, în general, pentru toți ortodocșii români, Biserica noastră pomenind-o pe Sfânta Muceniță Filoteia. Cinstitele sale moaște se află la Curtea de Argeș din secolul al XIV-lea, mai precis de 621 de ani.

Astăzi, Sfânta Liturghie a fost oficiată, în Catedrala arhiepiscopală a Argeșului și Muscelului, de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. De asemenea, a fost oficiată și slujba parastasului pentru toți ctitorii și binefăcătorii bisericii, fiind pomenit și adormitul întru Domnul, Regele Mihai I al României.

Cu această ocazie Chiriarhul Eparhiei a transmis pelerinilor să fie buni și milostivi ca și Sfântulița de la Argeș. A mulțumit credincioșilor veniți la Curtea de Argeș pentru răbdare și pentru dragostea pe care o au față de Sfânta Muceniță Filoteea.

La racla cu moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia, așezată în pridvorul paraclisului arhiepiscopal, au venit să se închine astăzi foarte mulți credincioși. Aceștia au considerat că trebuie să se întâlnească cu Sfânta de la Argeș, muțumindu-i pentru mijlocirea pe care o face neîncetat la Dumnezeu. Pentru a veni în sprijinul acestora, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, prin Sectorul Social Filantropic, a oferit peste 3.000 de pachete cu mâncare caldă, covrigi și ceai.

Aduse în Țara Românească în anul 1396, cinstitele moaște ale Sfintei Mucenițe Filoteeea au fost depuse în Biserica Domnească din Curtea de Argeș, pe atunci catedrală mitropolitană. Au rămas în acest loc pănă în anul 1893 când au fost așezate pentru o perioadă foarte scurtă în bisericile Sf. Mc. Gheorghe și Olari din municipiul Curtea de Argeș. În timpul primului război mondial pentru a fi protejate au fost duse la mănăstirea Antim din București, iar în anul 1949 au fost depuse în Paraclisul Arhiepiscopal din Curtea de Argeș. În prezent se află în plin proces de edificare o nouă Catedrală, închinată Sfintei Mucenițe Filofteia, unde vor fi așezate definitiv sfintele moaște.

În Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, moaștele Sfintei mucenițe Filoteea sunt scoase în procesiunel de trei ori în timpul anului bisericesc: la praznicul Izvorul Tămăduirii, la praznicul Adormirii Maicii Domnului și pe 7 decembrie, în ziua de cinstire a Sfintei Mucenițe. L a acestea se adaugă pelerinajele organizate în diferite Eparhii din țară.

Moaștele Sfintei Mucenițe Filoteea au rămas astăzi în fața Paraclisului Arhiepiscopal până spre seară.

 

7decembrieslujbacatedrala1

7decembrieslujbacatedrala1 7decembrieslujbacatedrala1 7decembrieslujbacatedrala1 7decembrieslujbacatedrala1 7decembrieslujbacatedrala1 7decembrieslujbacatedrala1 7decembrieslujbacatedrala1 7decembrieslujbacatedrala1 7decembrieslujbacatedrala1 7decembrieslujbacatedrala1 7decembrieslujbacatedrala1 7decembrieslujbacatedrala1 7decembrieslujbacatedrala1 7decembrieslujbacatedrala1 7decembrieslujbacatedrala1 7decembrieslujbacatedrala1 7decembrieslujbacatedrala1 7decembrieslujbacatedrala1 7decembrieslujbacatedrala1 7decembrieslujbacatedrala1 7decembrieslujbacatedrala1 7decembrieslujbacatedrala1 7decembrieslujbacatedrala1 7decembrieslujbacatedrala1 7decembrieslujbacatedrala1 7decembrieslujbacatedrala1 7decembrieslujbacatedrala1 7decembrieslujbacatedrala1 7decembrieslujbacatedrala1 7decembrieslujbacatedrala1 7decembrieslujbacatedrala1 7decembrieslujbacatedrala1 7decembrieslujbacatedrala1 7decembrieslujbacatedrala1 7decembrieslujbacatedrala1 7decembrieslujbacatedrala1 7decembrieslujbacatedrala1 7decembrieslujbacatedrala1 7decembrieslujbacatedrala1 7decembrieslujbacatedrala1 7decembrieslujbacatedrala1 7decembrieslujbacatedrala1 7decembrieslujbacatedrala1 7decembrieslujbacatedrala1 7decembrieslujbacatedrala1 7decembrieslujbacatedrala1 7decembrieslujbacatedrala1 7decembrieslujbacatedrala1 7decembrieslujbacatedrala1 7decembrieslujbacatedrala1 7decembrieslujbacatedrala1 7decembrieslujbacatedrala1 7decembrieslujbacatedrala1 7decembrieslujbacatedrala1 7decembrieslujbacatedrala1 7decembrieslujbacatedrala1

...: Home Știri și evenimente Slujbă Arhierească de ziua Sfântuliței de la Argeș