Începutul Facultății de Teologie

1iulieips31

Din primăvară parlamentară, se punea problema de a răspunde solicitării Patriarhiei Române, de a se găsi căile legale în Parlament, ca problema învățământului religios în școlile de stat să se materializeze cât mai repede și cât se poate de eficient.

Ceea ce m-a bucurat sincer, erau, desigur, gândurile unor deputați și senatori de a se găsi căile cele mai rapide.

- Cu cine să facă Biserica Ortodoxă învățământ religios Școlile de Stat? Preoții n-au făcut noțiuni de Pedagogie în general și mai ales de Pedagogie Creștină, zice un deputat cu pregătire didactică, profesor în cadrul unui liceu argeșean.

- Trebuie o Facultate de Litere și cu mediul pedagogic, adaugă un alt deputat pus pe gânduri bune. Ascultam cu atenție dialogul deputățesc din jurul urechilor mele.

- Ca să fie ceva serios, Biserica să inițieze un program pe termen lung și să nu umble cu improvizații.

- Vă mulțumesc de gândul bun. Dumnezeu V-a inspirat. Vom începe demersurile urgent.

M-am dus grabnic la Pârvu Constantin, vicarul administrativ patriarhal. I-am spus povestea. Am pornit la drum împreună la Pitești, la Universitatea de Stat. Ne-am văzut cu Rectorul Vucu Ioan, Radu Stancu – directorul Muzeului Județean și dimpreună cu Vicarul Pârvu am început tratativele. Problematica a descrețit frunți, mai ales că Universitatea din Pitești nu avea atunci decât două facultăți.

Cea mai anevoioasă problemă era lipsa spațiului de desfășurare a învățământului universitar, dar repetând întâlnirile, s-a ajuns, spre marea mea bucurie, la un consens binecuvântat.

Drumul spre București a fost ca pe aripile vântului. Acum pregăteam strategia cum să-l convingem pe Patriarhul Teoctist să ne aprobe acest demers, inedit, de altfel.

După cum îi era obiceiul, Patriarhul a ascultat ”povestea” noastră universitară și n-a fost nevoie de nicio insistență. Am scos din mapă vreo două propuneri și după analiza rapidă a pus aprobarea, urându-ne succes la Ministerul Educației și Științei, de unde am primit aprobare, pentru secțiile:

- Teologie Asistență Socială;

- Teologie Litere;

- Teologie Limba Engleză;

- Teologie Limba Franceză, toate aceste secții în cadrul Facultății de Științe, unde era Decan Nicolae Arsenescu, Secretar Științific – Ioan Iorga Simion și Șef Catedră – Ștefan Găitănaru.

Cu rapiditate, în iulie 1991, cu mare bucurie s-au dat examene de admitere la Facultatea de Teologie din București, din comisie făcând parte profesorii universitari aprobați de Patriarhul Teoctist: Constantin și Emilian Cornițescu, Dumitru Popescu, Dumitru Radu și Nicolae Necula. Candidați au fost cu îmbelșugare, mai ales fete, după cum am dorit de la încpeut, ele fiind mai potrivite în învățământul religios în școlile de stat.

La profesorii examinatori s-au mai adăugat și Părinții Popescu Ioan, Manu Dănuț și Pufu Gheorghe, cadrele noastre locale, dimpreună cu cele bucureștene, care erau bucuroase să ne ajute, fiind distanță între București și Pitești.

Cu ajutorul Bunului Dumnezeu și a Sfintei Mucenițe Filoteia, la date de 1 octombrie 1991, deja se deschidea anul universitar, cu speranțele noi în rezolvarea predării Religiei, până atunci, preoții acoperind, pe cât a fost cu putință golurile în activitatea predării Religiei în Școlile de Stat, după zeci de ani de lipsă în tainele educației religioase în România.

N-am să uit dragostea cu care s-a lucrat la acest început optimist și buna înțelegere a cadrelor universitare argeșene din Universitatea de Stat în care ne-am găsit sălaș binevoitor de dezvoltare.

Pârvu Constantin, argeșeanul de la Buzoiești, va rămâne pentru mine, drept ctitorul învățământului nostru universitar al Eparhiei Argeșului și Muscelului, iar Radu Stancu și cu Ioan Vucu, artizanii care au tras la unison la ”carul” universitar unde aveau să se bucure sute și mii de studenți și studente.

În anul 1994, la secțiile existente, s-a adăugat și Teologie Pastorală, înființându-se astfel Facultatea de Teologie Ortodoxă ”Sfânta Muceniță Filoteia” din Universitatea Pitești, în anul 2016, împlinind 22 de ani de lucrare în lumea universitară românească. Dăinuirea Facultății va depinde de profesorii care au menirea de a cinsti și osteni la ceea ce au așezat la drum bun, în anul 1991!

Calinic Argeșeanul, Toată vremea-și are vreme, vol. V, Editura Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, 2016

 

...: Home Știri și evenimente Începutul Facultății de Teologie