Mitropolitul Nicolae Corneanu

1iulieips31

În acest peisaj eclesiastic românesc, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, Nicolae, rămâne un ierarh atipic.

Din tot ce se știe despre persoana sa, de o cultură impresionantă, un adevărat academician, cu operă întinsă și solidă, slujitor delicat cu voce și purtare candidă pentru orice privitor, s-ar putea scrie o epopee, cu nimic mai prejos față de cele clasice sau moderne.

Ca să i se scrie viața contorsionată de povara social-politică, tălmăcirea vastei opere, ce trebuie cu hărnicie să fie citită este necesar să se nască un om cu tragere de inimă, neutru și nevătămat de sistemele precare și otrăvite de timp.

Așa cum era în fiecare zi, cu inconfundabilă stăpânire de sine, colindând lumea în lung și în lat cu treburi ecumenice, aproape așa stătea și în sicriul purtat pe umeri de sacerdoții bănățeni.

Tocmai așa!

Egal cu sine, cu chip îngeresc și aproape zâmbind că scapă de lumea care i-a întunecat viața atâtea decenii, fără să-l frângă.

Și asta-i lucrarea lui Dumnezeu! Aud cârcotașii?!?

O vreme eram și eu printre ei!

Am dorit ca să amintesc din nou de mitropolitul cel drag, cu care am vorbit înainte de a-și începe lunga călătorie către ceruri.

Printre hârtiile din arhivă am găsit o felicitare și am dorit să se bucure și cei care au dragostea să citească amintirile de demult - nu din copilărie - că mă mustră Creangă - ale arhiereului Calinic Argeșeanul.

Iată scrisoarea felicitare:

”Înaltpreasfinției Sale, dr. Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului.

Ne bucurăm să Vă putem face de ziua numelui cele mai sincere și inimoase urări de sănătate, pace, nădejde și bucurii cerești.    

Împărtășim creștinește suferințele tuturor bănățenilor provocate de cutremurele dese ce au încercat Țara Banatului!

Vă pomenim în rugăciunile noastre și vă spunem:

La mulți ani în pacea lui Hristos!

Arhiereul Calinic, Episcopul Argeșului, 5 decembrie 1991”

Am avut grijă să fac și nota de subsol: ”După transmiterea telegramei prin PTTR, manuscrisul se va înregistra în arhiva Episcopiei.”

Calinic Argeșeanul, Toată vremea-și are vreme, vol. V, Editura Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, 2016

 

...: Home Știri și evenimente Mitropolitul Nicolae Corneanu